Wielerclub
Midden Limburg

Racefiets

Bij het aanschaffen van een racefiets zijn er veel aspecten waar je op moet letten. Maak vóór de koop altijd een proefrit en vraag de verkoper wat u niet weet. Domme vragen bestaan niet. Via internet kan je recensies over fabrikanten en modellen nalezen en andere fietsers naar hun mening vragen. Natuurlijk kun je ook binnen de club rondvragen. Of de aan gerelateerde fietsspecialisten Hendrikx uit Buggenum en Beurskens uit Haelen.

Maat
Veruit het belangrijkste element bij de keuze van de juiste fiets is de maatvoering. Het rijden op een fiets van een voor jou verkeerde maat leidt op korte of langere termijn tot lichamelijke klachten. De fietsspecialisten hebben apparatuur voor het bepalen van alle juiste afstanden en maten, en daarmee dus ook de juiste framemaat.

Materiaal
Bij de materiaalkeuze voor het frame is o.a. je eigen gewicht belangrijk. Een racefiets met een stalen frame is het zwaarst. Titanium en aluminium zijn lichter en carbon het lichtst.

Wielen
De wielen moeten de berijder dragen en alle klappen en trillingen opvangen. Hoe slapper het wiel, hoe slechter de fiets zich gedraagt. Je kunt dan ook veel beter kiezen voor een kwalitatief iets minder frame en een iets goedkopere afmontage en betere wielen dan andersom.

Af montage
Welke onderdelengroep ga je kiezen? Een dergelijk groep omvat het trapstel, de remmen en de rem-/schakelgrepen en de naven. De meeste racefietsen zijn afgemonteerd met een groep van Shimano, Campagnolo of SRAM. Voor de categorieën nieuwelingen en verder adviseren wij Shimano omdat in een koers van dit materiaal reservemateriaal aanwezig is.

Zadel
Een goed zadel is heel belangrijk om klachten aan het zitvlak te voorkomen. Het hangt af van de vorm en de afstand tussen je zitbotten of een zadel bij je past. Meestal merkt je pas na enkele fietstochtjes of het zadel goed zit.

Pedalen
Nieuwe racefietsen worden doorgaans zonder pedalen geleverd. Je kunt dan kiezen welk kliksysteem de voorkeur heeft. Het is namelijk zeer aan te bevelen om een type pedaal te nemen waarbij je schoen aan het pedaal wordt “vast” geklikt. De krachtoverbrenging is dan beter omdat je niet alleen de pedalen omlaag duwt maar deze ook omhoog kunt trekken.

Sponsor in beeld

https://www.wielerclubmiddenlimburg.nl/wp-admin/admin-ajax.php
https://www.wielerclubmiddenlimburg.nl/wp-content/themes/trendpress