Inspanningstesten

Bij In2Motion kunnen verschillende inspanningstesten worden uitgevoerd, waarbij conditie en explosiviteit kunnen worden getest in het ‘laboratorium’ of in het ‘veld’. De laboratoriumtesten worden uitgevoerd in het Zorghotel van het Laurentius ziekenhuis te Roermond.

1.    Laboratorium testen

Allereerst is er de maximaal test (VO2max test). Tijdens deze test worden verschillende parameters gemeten zoals hartfrequentie, vermogen (Watt) en lactaat (melkzuur). Daarnaast worden met behulp van een gezichtsmasker de ademgassen gemeten waarbij de ademhaling wordt geanalyseerd op volume (teugvolume en ademminuutvolume) en gassen (O2-verbruik en CO2-productie). Op deze manier wordt informatie verkregen over onder andere de Fatmax (bij welke hartslag heb je de hoogste vetverbranding?), de VO2max (maximale zuurstofopnamecapaciteit) en het omslagpunt (anaerobe drempel). De test

Inspanningstest

kan worden gedaan op de eigen fiets; hiervoor is een speciale fietsergometer aanwezig (Cyclus Record Trainer) waarop de eigen fiets kan worden geplaatst.

Een 2e laboratoriumtest is de Wingate sprinttest. Deze maximale test van 30 seconden wordt tevens uitgevoerd op de Cyclus Record Trainer (met de eigen fiets). Met de deze test wordt iemands explosiviteit gemeten (sprintvermogen), maar ook hoe het verval van het sprintvermogen is tijdens 30 seconden. Deze test is niet alleen van meerwaarde bij fietsers maar ook bij andere explosieve sporten. Tijdens deze ‘all out’ test dient de testpersoon zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk toerental te bereiken. Na circa 5 seconden wordt het piekvermogen / anaerobe vermogen bereikt. Gedurende de 30 seconden worden verder het gemiddeld vermogen, de anaerobe capaciteit en de fatigue index (verval) gemeten.

1.    Veldtesten

Naast de laboratoriumtesten kunnen zogenaamde veldtesten worden gedaan. Dit wordt gedaan met een vermogensmeter (Wattage). Met de vermogensmeter kan de zogenaamde power profile test worden uitgevoerd (soort tijdritjes gedurende 5 seconden, 1 minuut, 5 minuten en 20/30minuten) waarbij alle energiesystemen worden getest.

Een nadeel van een vermogensmeter is dat het een vrij kostbare aangelegenheid is. In2Motion beschikt over een leenwiel (achterwiel met CycleOps powertap vermogensmeter in naaf) waarmee renners die geen vermogensmeter in hun bezit hebben, alsnog periodiek veldtesten kunnen uitvoeren.

Korting: de leden van Wielerclub Midden-Limburg krijgen bij In2Motion een korting van 10% op de inspanningstesten. Dit geldt echter alleen voor inspanningstesten die rechtstreeks bij In2Motion worden uitgevoerd; indien dit via de sportarts van het Laurentius wordt gedaan (vergoeding via aanvullende pakket van de zorgverzekeraar) geldt dit niet.

Voor een overzicht van de tarieven van In2Motion, klik hier.