Accessoires en gereedschap

Als je pech krijgt, wil je dat natuurlijk direct kunnen verhelpen. Daarom moet je zorgen dat je altijd wat gereedschap bij je hebt, waarmee je de meest voorkomende problemen aan de fiets kunt oplossen. De materialen die we beschrijven zijn voornamelijk te gebruiken als je gaat trainen. Tijdens de wedstrijd is materiaalpech een heel ander verhaal.

Bril
Een fietsbril is handig tegen de zon, maar beschermt de ogen ook tegen insecten, steentjes e.d. Je kunt het beste een bril nemen met verwisselbare glazen: donkere voor als de zon schijnt, blanke en gele/oranje voor meer contrast bij slecht weer.

Bidons
Bidons zijn verkrijgbaar in verschillende maten (500 ml en 750 ml worden het meest gebruikt). Let op: niet alle bidons passen in elke houder!

Pomp
Bij een lekke band moet je je band in elk geval hard genoeg kunnen oppompen om weer thuis te komen (minimaal 6 bar).

Reservebandje
Als je een reservebandje bij hebt, hoef je niet onderweg je band te plakken, waardoor je sneller weer op de fiets zit.

Inbusset / multitool
Met een inbusset en een schroevendraaier kun je de meeste onderdelen van de fiets afstellen, beiden zitten in speciale multitools voor wielrenners.

Naast de spullen voor onderweg is het handig om thuis het gereedschap en materiaal te hebben om de fiets te repareren en te poetsen.

Standaard / ophang set
Om de racefiets thuis een plaatsje te geven hang je hem het beste op om de banden te sparen. Eventueel kun je ook een fietsstandaard aanschaffen, waar je de fiets met de achtervork in plaatst.

Poetsmateriaal
Een niet-pluizende doek, ontvetter (bijv. wasbenzine), tandwielborsteltje, een borstel of apparaatje om de ketting te reinigen.

Steeksleutels/Bahco
Nodig om verschillende onderdelen los en vast te krijgen.

Kettingspray/-vet
Na het ontvetten en schoonmaken moet de ketting weer goed worden ingevet. Wacht na het invetten een nachtje zodat het vet in de ketting kan trekken en verwijder dan met een doek het overtollige vet.