Maten Fiets

Juiste maten zorgen ervoor dat je zonder pijn rondrijdt op je racefiets. Blessures aan de kniegewrichten, het zitvlak en aan de rug zijn veelvoorkomend en komen vaak voort uit verkeerde afstelling van de driehoek frame/zadel/bracket. Het bepalen van de maten kun je zelf doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw afmeting te laten opmeten bij een fietsspeciaalzaak.

Framemaat
De framemaat wordt gemeten van het hart van de trapas tot aan de bovenkant van de zitbuis. Om te bepalen welke framemaat past bij je lengte vermenigvuldig je de binnenbeenlengte (BBL) met 0,66. Framemaat = BBL * 0,66 (naar beneden afronden) Binnen beenlengte (BBL)= afstand vanaf de grond tot uw kruis, waarbij je op bloten voeten staat en de voeten 15 cm uit elkaar staan.

Zadelhoogte
Om vervolgens te bepalen wat de ideale hoogte zou zijn van het zadel kun je de BBL vermenigvuldigen met 1,08. Je weet dan hoeveel centimeter de bovenkant van het zadel van het hart van de trapas verwijderd is. Als je hier dan de framemaat van af trekt weet je hoeveel het zadel boven de zitbuis moet uitsteken.  Zadelhoogte = BBL * 1,08

Bepaal zadelpositie
Je zet je fiets bij een muurtje zodat je kunt steunen. Vervolgens zet je de cranks in horizontale positie en laat je vanaf de zijkant van de knieschijf een loodlijntje (een lijntje of touwtje met een gewichtje eraan) naar beneden hangen. Het loodlijntje moet precies ter hoogte van de pedaal-as hangen (waar de bal van je voet op steunt).

Bepalen zitlengte (om lengte/hoogte van het frame te bepalen). Feitelijk is de lengte van de bovenste framebuis de bepalende maat in het aanschaffen van een racefiets. De hoogte van de framebuis kan bijgesteld worden door de zadelpen te verhogen. De zitlengte is de lengte tussen de voorkant van het zadel en het midden van het stuur. Bepalend zijn de romplengte en de armlengte.

Zitlengte = (Romplengte + Armlengte) * N – (zadellengte * 0,6)

Romplengte = rechtop gezeten op een stoel is dit de afstand tussen de stoel (zitvlak) en de bovenkant van het borstbeen (kuiltje onderaan de keel).

Armlengte = afstand van de schouder tot aan gebalde vuist.
N = zithouding, zeer sportieve houding = factor 0,545 en toerhouding = 0,525

Stuurpenhoogte / lengte
Nu kan berekend worden hoe hoog de stuurpen moet komen te staan. Afhankelijk van je lengte moet de bovenkant van de zadel altijd een aantal centimeter boven de bovenkant van de stuurpen uitsteken. Bij een lengte van 1.60 meter tot 1.80 meter is dit: 3 – 7 cm. Bij een lengte van 1.80 meter tot 2 meter is dit 7 – 10 cm. Met risers (soort afstandsbussen) kunt je de hoogte van je stuurpen verstellen.

Cranklengte
Het komt er op neer dat de cranklengte van de racefiets vaak standaard gehouden wordt namelijk 172,5 mm. Het monteren van langere cranks vergroot weliswaar de afgelegde afstand per omwenteling maar tegelijkertijd verlaagt het de trapfrequentie zodat hier niet echt veel winst te behalen valt voor de meeste wielrenners.