Trainingsmethode

Wielerclub Midden Limburg wil ontwikkeling van haar clubleden vormgeven conform de methode LTAD ( Long-Term Athlete Development). Deze methode wordt ook door de KNWU gepropageerd. We staan hier 100% achter omdat deze methode de ontwikkeling in de training synchroon laat lopen met de fysieke en mentale ontwikkeling van de jonge renner. Verder zorgt deze methode er ook voor dat de renner verantwoord met zijn lichaam omgaat. De methode zorgt er verder voor dat naast de fysieke ontwikkeling het gezond sporten en plezier hebben in sport voorop blijft staan.

Er wordt een aantal ontwikkelingsfasen onderscheiden in de periode van jeugd, nieuweling, junior en belofte.  Hieronder vind je een beknopte uitleg over de methode.

Fase Aanpak / Doel Leeftijd
Werven Fun 6-12
Stimuleren Learn to train 7-18
Opleiden / Talent herkenning Train to train 15-23
Talent ontwikkeling Train to compete 17-23
Topsport Train to winn 21+

Werven (FUN) 6- 12 jaar

Doelstellingen voor deze periode zijn het plezier krijgen in wielrennen.

Stimuleren (Learn to train) 7-18 jaar

In deze periode leert de jeugdrenner essentiële kennis, vaardigheden en de juiste instelling om zijn sport goed te kunnen beoefenen. De jeugdrenner leert fietstechniek (sturen, trappen, bochten rijden, waaierrijden), elementaire kennis over de trainingsleer (wat is duurtraining, wat is krachttraining, hoge trapfrequentie tijdens een duurtraining), tactiek, respect voor elkaar, ontwikkelen van wedstrijdinzicht, materiaalkennis, verzorging en voorbereiding op een wedstrijd.

Opleiden  / talentherkenning (Train to train) 15-23 jaar

Deze fase  start op de leeftijd tussen 14 en 16 jaar, wanneer de kinderen uit de groeispurt zijn. Dit is belangrijk omdat gedurende de groeispurt sporters eerder een kans lopen op blessures. In deze fase is het ontwikkelen van fysieke eigenschappen belangrijker.

Talentontwikkeling (Train to compete) vanaf 17 jaar

Deze periode duurt minimaal 4 jaar. De lengte en inhoud worden bepaald door de individuele behoeften van renner. Het voornaamste doel van deze periode is maximale ontwikkeling van prestatiebepalende factoren (VO2max, kracht, anaeroob vermogen en anaerobe drempel). Daarnaast staat ook het verder perfectioneren van techniek en tactiek (ook in wedstrijdsituatie) op de agenda.

Trainers

Kijkend naar de gekozen trainingsaanpak in de diverse ontwikkelingsfase van de jeugdrenner zal het voor iedereen duidelijk zijn dat het trainen met de jeugdrenners conform de geschetste methode en doelen worden opgezet.

Klik hier voor een uitgebreidere uitleg over de verschillende trainingsvormen.