Anti-doping beleid

Elke Wielrenner die is aangesloten bij onze Wielerclub moet zich houden aan de regels uit het KNWU dopingreglement. Juist omdat we een jeugdvereniging zijn nemen we het juist voorlichten van onze leden zeer serieus. Het van belang om goed op de hoogte te zijn van het dopingbeleid van de KNWU. Dat geldt voor renners, clubbestuurders, begeleiders en andere betrokkenen.

Eigen verantwoordelijkheid
Een schone wielersport begint bij jezelf. Elke renner is immers zelf Anti do[ing
verantwoordelijk voor zijn lichaam en dus ook voor eventuele verboden stoffen die in het bloed of de urine worden aangetroffen. Ook al is er geen sprake van opzet of bewust gebruik, overtreders van het dopingreglement kunnen een zware sanctie tegemoet zien.

Bij een eerste dopingovertreding wordt een overtreder standaard twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van Wielerclub Midden Limburg.

Wat is doping?
Onder doping verstaan we het gebruik van stoffen en methoden die voorkomen op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap). De stoffen en methoden op deze lijst voldoen aan minimaal twee van de volgende drie criteria:

1.     de stof/methode is prestatie bevorderend;

2.     de stof/methode is schadelijk voor de gezondheid;

3.     de stof/methode is in strijd met de ‘Spirit of Sport’, waarmee we de waarden en normen van de sport bedoelen, zoals Fair Play.

Medicijnen en voedingssupplementen
De verboden stoffen van de dopinglijst kunnen ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen voorkomen. Aangezien achteraf het verschil tussen bedoeld en onbedoeld dopinggebruik niet kan worden aangetoond, zullen volgens de internationaal geldende regels ook deze sporters als dopinggebruikers behandeld worden. Het is dus belangrijk om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wil gebruiken dopingvrij zijn.

Hier vindt u het KNWU doping reglement. Als je vragen of opmerkingen hebt aangaande doping dan kun je natuurlijk altijd terecht bij de club.