Handbike (H)

Voor sporters die vanwege een beperking niet meer kunnen fietsen, biedt de handbike een uitkomst. Bij het handbiken wordt de fiets namelijk niet met de benen maar met de armen voortbewogen. Handbikes kunnen grofweg in twee categorieën worden verdeeld. Ten eerste zijn er aankoppelhandbikes die aan de rolstoel worden gekoppeld. Deze fietsen zijn voornamelijk om te toeren en de dagelijkse ritjes. Ten tweede zijn er de vastframefietsen, die meer geschikt zijn voor toeren of de wedstrijdsport. Deze fietsen kunnen worden onderverdeeld in Arm Power (AP) (alleen de armen worden gebruikt) en Arm Trunk Power (ATP) (armen en bovenlichaam worden gebruikt). ‘Arm Power’ fietsers hebben een liggende tot een zittende houding met de benen naar voren, terwijl ‘Arm Trunk Power’ fietsers alleen een zittende houding kennen, maar waar de benen naar voren of ‘opgevouwen’ onder de zitting kunnen zijn. De houding met de ‘opgevouwen’ benen wordt ook wel ‘Kniezit’ genoemd, echter zit met niet op de knieën maar op een stoeltje, waaronder de benen worden ‘gevouwen’.

Wielerclub Midden-Limburg verzorgt tijdens het wegseizoen dat loopt van maart tot en met september trainingen. Samenwerking met de KNWU , Stichting Breedte Sport en de Tandemclub maken het mogelijk dat wij deze trainingen kunnen verzorgen. De trainingen worden gegeven op de wielerbaan van Wielerclub Midden-Limburg onderdeel van het Thyas complex in Panningen. Het  is mogelijk om enkele keren vrijblijvend mee te trainen. Daarna kun je er voor kiezen lid te worden van Wielerclub Midden-Limburg.

Voor handbikers die wedstrijden willen rijden is er ook de mogelijkheid om via Wielerclub Midden-Limburg een licentie aan te vragen. Je moet zelf een medische keuring en classificatie laten uitvoeren. De classificatie gaat via de NOC-NSF en het KNWO en is noodzakelijk om je in de juiste wedstrijdcategorie te plaatsen. Zonder classificatie kun je niet deelnemen aan het wedstrijdcircuit. Bij de classificatie voor handbiken wordt gekeken of je een ‘minimale handicap’ hebt om in één van de vijf handbike-klassen te vallen. – Zie meer op http://handbiken.nl/classificatie_voor_handbikers

Met ingang van 1 januari 2015 worden de classificatiekeuringen verzorgd door het NOC*NSF in samenwerking met de sportbonden. De keuringen voor sporters met een lichamelijke, visuele of verstandelijke beperking werden tot en met december 2014 verzorgd door het Classificatie Instituut van Onbeperkt Sportief. Sporters met een auditieve handicap verwijzen wij voor meer informatie door naar de Koninlijke Nederlandse Doven Sport Bond.

Voor meer informatie over classificatie kunt u contact opnemen met het NOC*NSF via classificatie@nocnsf.nl of kijken op www.paralympisch.nl.

Handbiker Erik met trainster Anouk

Handbiken training op de weg

Voor meer informatie over handbiken, zowel op wedstrijdniveau als recreatief: www.handbiken.nl

Internationale classificatie

Klasse Motorische beperking Handbike Helm
H1 cervicale laesie met een beperking in het duwen ten gevolge van beperkte arm-motoriek. Tevens onderarm/hand-problematiek of zelfde functieprofiel ten gevolge van andere motorische beperking AP Dames Oranje
Heren Groen
H2 cervicale laesie zonder een beperking in het duwen, geen beperking bovenarm-motoriek, wel beperking onderarm/hand of zelfde functieprofiel ten gevoilge van andere motorische beperking AP Dames Geel
Heren Blauw
H3 thoracale laesie of zelfde functieprofiel ten gevolge van andere motorische beperking AP Dames en heren Wit
H4 thoracale laesie met buik- bekken- beenfunctie of zelfde functieprofiel ten gevolge van andere motorische beperking AP Dames en heren Rood
H5 kniezitters ATP Dames en heren Zwart
Open Alle niet-geclassificeerde deelnemers AP en ATP Zwart met gele streep
  • Bij de UCI kent men geen Open klasse.
  • In Nederland Is H5 en de Open klasse samengevoegd (ook voor de Nationale Kampioenschappen).

– See more at: http://handbiken.nl/classificatie_voor_handbikers#sthash.E5zbrgu1.dpuf

Internationale classificatie

Klasse Motorische beperking Handbike Helm
Heren Groen
Heren Blauw
H5 kniezitters ATP Dames en heren Zwart
Open Alle niet-geclassificeerde deelnemers AP en ATP Zwart met gele streep
  • Bij de UCI kent men geen Open klasse.